Bekkentherapie

Bekkenfysio set 1
Het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Een van de bekendste klachten is ongewild urine verlies.

bekken staand 789 1183  3 2Naast ongewild urine verlies kunnen er specifieke klachten in buik- en bekkengebied en lage rug gebied zijn met andere symptomen zoals ongewenst verlies van ontlasting of juist obstipatie, bekkeninstabiliteit bij zwangerschap en andere zwangerschaps gerelateerde klachten zoals bekkenpijn.

Ook behandelen wij klachten van verzakkingen.

Bovendien kunnen wij pre- en postoperatieve behandelingen verzorgen voor zowel mannelijke- als vrouwelijke patiënten met aandoeningen in- en rondom het bekken (denk hierbij bijvoorbeeld aan verwijdering van bekkenorganen en de gevolgen rondom kankerbestrijding)

Samen met onze gespecialiseerde bekkentherapeut, is er heel wat aan klachten te doen door het leren bewust uw bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen. Bovendien geven wij informatie en advies met betrekking tot ademhaling, houding en beweging, drinken- en toiletgedrag.

Bekkenbodemproblemen bij kinderen

Er zijn veel kinderen die last hebben van plas en poepproblemen. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen bij ons terecht na verwijzing door een huisarts of specialist.
Veel voorkomende problemen zijn:

 • Bedplassen
 • Natte broeken overdag
 • Obstipatie/ moeilijk kunnen poepen
 • Niet kunnen ophouden van je plas
 • Broekpoepen

De behandeling zal o.a. bestaan uit: Het geven van uitleg en adviezen voor ouder en kind. Bijhouden van een plas- en poepdagboekje. Oefeningen doen om bewust te worden van het gevoel van aandrang, de juiste toilethouding en hoe je de spieren, waarmee je plas en poep ophoudt, kunt aan- en ontspannen. Dit zijn de bekkenbodemspieren.

Dit alles gebeurt onder begeleiding van onze bekkentherapeute die gespecialiseerd is in het behandelen van kinderen.

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een klacht die veel voorkomt tijdens en/of na de zwangerschap. Door hormoonveranderingen in het lichaam worden de banden van je bekken slapper. Dat moet ook om je kindje de ruimte te geven bij de bevalling. Soms verslappen de banden zonder dat de spieren dit kunnen opvangen zodat de botdelen meer bewegen dan nodig is. Onderin de rug, of precies op het schaambeen kan dit zeer pijnlijk zijn.

Onze gespecialiseerde fysiotherapeut kan: Informatie geven over de oorzaak van uw klachten, pijn verminderen, spierkorset trainen, houdings- en bewegingsadviezen, hulpmiddelen adviseren of stabiliserend tapen.

Fysiotherapie zwangerschapsklachten

Heeft u tijdens of na de zwangerschap last van:

 • bekkenpijn
 • pijn tijdens lopen
 • moeite met omdraaien in bed
 • pijn bij het traplopen of
 • andere zwangerschap gerelateerde bekkenklachten

dan kunt u bij ons terecht voor advies en behandeling.
Wij begeleiden ook zwangeren rondom de bevalling

Vergoeding door de zorgverzekeraar

De verzekering vergoedt de bekken fysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering. De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij de zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden.